Lago Maggiore

Autovakantie richting Lago Maggiore

Jaarlijks trekken duizenden Belgen en Nederlanders op pad met de wagen. Alle uithoeken van Europa worden aangedaan. Populaire landen om te bezoeken zijn Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Nederlanders gaan ook naar België en Belgen rijden dan weer naar het noorden. Iets verder kan men Spanje, Portugal en onder andere Italië vinden. Noord-Italië ligt op iets meer dan 1000 kilometer en dus best een haalbare kaart. Mits wat voorbereiding bereikt men na een dag rijden het Italiaanse meer en kan de vakantie beginnen. De tocht loopt via Frankrijk, Zwitserland en Italië (eventueel kan men ook via Duitsland rijden ) en onderweg komt men wat pijnpunten tegen. Ben je van plan om binnenkort naar het Maggioremeer te trekken? Neem dan zeker onderstaand artikels eens door.

De voorbereiding

Op internet is het mogelijk om de route en alle kosten te simuleren. Gewoon even op de site van ViaMichelin het vertrekadres, het adres van de accommodatie en de gegevens van het voertuig ingeven en meteen worden de drie gunstigste routes weergegeven. Over het algemeen zal men via Frankrijk (tol), Zwitserland (vignet) en Italië rijden (naar het meer is het gratis rijden, maar er zijn ook tolwegen aanwezig). Een alternatieve route loopt via Duitsland. Deze route is iets langer, maar men ontloopt wel de Franse tol. Mogelijke routes:

,

We nemen als vertrekpunt het West-Vlaamse Kortrijk en rijden richting Verbania. De meest gunstige route loopt via Luxemburg en Straatsburg. De route meet 927 kilometer en in goede omstandigheden zou men bijna 10 uur en 30 minuten onderweg zijn. De kosten voor de enkele rit bedragen 128 euro. Dit is een schatting en de som van de verbruikte brandstof, de tol in Frankrijk en het vignet van Zwitserland. Eventueel kan men een groter deel via Frankrijk afleggen, maar die rit komt duurder uit en bovendien is men langer onderweg. Personen die een tussenstop wensen in te plannen kunnen de omgeving van Straatsburg eens onder de loep nemen. Het is de hoofdplaats van de Elzas.

Tips autovakantie Maggioremeer

  • Een deel van de Franse autowegen zijn onderhevig aan tol. De snelwegparkings zijn er proper en vaak ook gratis.
  • De Gotthard-wegtunnel staat in het hoogseizoen garant voor fileleed. De tunnel meet 17 kilometer, maar om de tunnel te bereiken zal men vaak 1 à 2 uur mogen aanschuiven.
  • De weg rond het meer is vaak verzadigd. Men kan er vaak niet snellen dat 50 à 70 kilometer per uur. Het laatste stuk van de reis is slopend.
  • Tanken rond het meer is duur. Luxemburg is dan weer veel goedkoper dan België en Nederland.
  • Een rijtijd van 10u28 zal in realiteit vaak oplopen tot zo’n 15u. Af en toe een stop. fileleed en drukte tijdens de zomermaanden kunnen de reistijd aardig verlengen. Voldoende pauzeren is de boodschap.
  • Een auto kost geld, ook in Italië. Ben je van plan om grootsteden te bezoeken (Bergamo, Milaan bijvoorbeeld) dan kan men op voorhand eens opzoeken hoe het precies zit met de parkeertarieven. Vaak kan men buiten het centrum gratis parkeerterreinen opmerken.
  • Kijk hoe het zit met de verzekering en bijstand in het buitenland. Tijdelijk een extra verzekering afsluiten is geen overbodige luxe.
  • Is er gratis parking voorzien bij de accommodatie?
  • De auto eens binnenbrengen voor een nazicht indien men op het punt staat om enkele duizenden kilometers af te leggen is niet onverstandig.

Italië is zo’n typisch autovakantieland. Met de wagen kan men dan rondtoeren en de hoogtepunten aanschouwen. Indien de mogelijkheid er is, neem de fietsen mee op reis. Het is eens een andere manier van reizen. Het milde klimaat en de prachtige omgeving nodigen uit tot het maken van leuke fietstochtjes langs het meer. Hoe dan ook: begin alvast met het plannen van de autovakantie richting het Lago Maggiore en aanschouw met eigen ogen de pracht.

Bekijk zeker deze kaart voor een goede verblijfsplaats langs je route en het aanbod van TUI.be / TUI.nl